tirsdag den 18. marts 2008

Regnorm.

Regnormen er et meget almindelig og vigtig dyr i jorden, her er et ensemplar ude fra min biotope. Regnormen nedbryder visne blade og planter og omdanner dem til muldjord. Den lever nede i jorden i sine gange af af gamle blade og plantedele, gangene laver den ved at spise sig frem. Regnormens gange er med til at ilte jorden, så planterne der trives bedre.
Regnormen er spis i den ene ende det er den ende hoved sidder.
Regnormen tåler ikke udtøring og kommer derfor ikke på til overfladen når der er skarp sollys. Om natten kommer den op til overfladen og finder blade som den trækker med ned i gangene.
En regnorm er trekønnet, når en regnorm er kønsmoden danner den et bælte midt på maven det er her ægene bliver dannet. Når to regnorme parre sig er de først hanner senere kryber de væk fra hianden og bliver så hunner og befrugter sig selv med sæden fra den anden orm. ormen danner et slimrør som de befrugtede æg ligger i, når ægene er befrugtede kryber den ud af røret som så lukker sig i begge ender og ligner en lille citron somkaldes en kokon. Den ligger så i jorden i 3-4 måneder før den klækkes.
Der findes 20 forskellige arter af regnorme i Danmark, desvære fik jeg ikke undersøgt denne næreme for at finde ud af hvilken art det er der lever hos mig....

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

nice to know

Anonym sagde ...

hvad fik du i karakter?